Inspirerande människor; Thomas Ziehe´s syn på livet och konsten

Thomas Ziehe-Kulturell friställning


I och med att samhället blir mindre och mindre traditionsbundet så vinner individen en större frihet. Denna frihet är på många sätt positiv. Människor kan nu i större utsträckning än innan välja vad de vill göra med sina liv. Både vad gäller val av studier, på det yrkesmässiga planet, vilka intressen man vill ägna sig åt och när i tiden det lämpar sig bäst att skaffa barn. Var och en skriver sin egen livshistoria, nästan helt utan påverkan av familjen.

Medan man förr i världen ofta stannande kvar i sin hembygd, ses det snarare idag som en aning oföretagsamt och bekvämt att inte lämna sina hemtrakter, om så bara för en tid, för att se sig om i världen. Detta fenomen är något som Thomas Ziehe kallar för ”kulturell friställning”. Samhället avtraditionaliseras, vilket får till konsekvens att människor inte längre föds in i ett givet sammanhang och kan förlita sig på sin familjs och hemtrakts traditioner lika mycket som innan. Man tvingas därmed skapa sin egen identitet. Ens livsväg finns inte utstakad åt en på samma sätt som förut.

Ziehe menar att nackdelarna med den kulturella friställningen är att det ställs krav på den enskilde individen som kan vara svårhanterliga eftersom det nu är individen själv som ska tolka symboler och koder och upptäcka vad hon eller han själv står för, vilka värderingar som man representerar.Idag är friställningsprocessen mer eller mindre invävd i den kultur som vi socialiseras in i.

 

 



C'est bien beau tout ca

För cirka tre år sedan, när jag för första gången flyttade hemifrån, köpte jag en plastduk. I nåt infall att jag kanske någon gång skaffade mig ett ORDENTLIGT köksbord. Jag hade då en etta med sovalkov på typ 12 kvadratmeter, i Norrköping. Behöver jag ens säga att jag är optimist för det mesta, men framstår ändå som pessimist när det gäller känslor och tillit. Hur som helst! Jag har länge tänkt att jag ska göra något av den, eftersom jag nog inte kommer skaffa mig ett stort bord förräns om typ 20 år! Det enda hindret jag kommit över nu är: den är ju av plast, det går ju inte tvätta! Whot!? Det är ju bara till att torka av den eller slänga in den i duschen?? Varför måste jag göra allt svårare än vad det egentligen är?





Här är iallafall några bilder av den, den är ganska stor, har ingfa exakta mått, men den är några meter åt vardera håll. Svart spets i plast/gummi! Jag tänkte mig en kjol? Kanske även en hel klänning men det känns som att det lätt kan bli för mycket då? Men japp! NÅGOT ska det iallafall bli!

(Och ja.. Min kamera suger...)

So... what yougotta do round here, to get a reaction?

Första inlägget so far! Anledningen är att jag haft fullt upp med modevisningen: Ungaskapare.blogg.se

Men nu har det lugnat ner sig och det är dags att ta tag i den här bloggen på allvar!

Den är tänkt att vara litegrann som en informationsblogg för er som inte vet vad jag håller på med, jag kommer ta bilder med min crappy kamera och lägga upp. Förhoppningsvis blir de bättre när jag får tillräckligt med pengar för att köpa en ny kamera och/eller skaffa photoshop.
Jag har fått hjälp av fina Emma Magnusson (http://emange.blogg.se/) som ska fixa designen här på bloggen efter helgen, för då har jag och Isabella Hall (http://bellaisa.blogg.se/) haft våran fotosession, så jag har några snygga bilder att fixa med!

Tills dess: Make it work;)

RSS 2.0